Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het wordt al eeuwenlang geproduceerd en gedronken door verschillende culturen. Maar hoe maak je lekkere wijn? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en ontdekken we de geheimen achter het maken van heerlijke wijn.

De basis van het wijn maken

Het proces van wijn maken begint bij de druiven. Deze worden met de hand geplukt of machinaal geoogst, afhankelijk van de grootte van de wijngaard. Vervolgens worden de druiven geperst en het sap wordt opgevangen. Dit sap wordt ook wel most genoemd. De most wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van gist, waardoor de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. Dit is de basis van alle wijn.

De invloed van het terroir

Een belangrijke factor bij het maken van lekkere wijn is het terroir. Dit is de combinatie van klimaat, bodem en ligging van de wijngaard. Elk terroir heeft zijn eigen unieke eigenschappen en dit heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn. Zo staat de Brunello wijn bekend om zijn krachtige en complexe smaak, mede dankzij het terroir in Toscane waar deze wijn vandaan komt. De Bourgogne wijn daarentegen staat bekend om zijn elegante en verfijnde smaak, dankzij het terroir in de Franse regio Bourgogne.

Het belang van rijping

Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar vaten of tanks om te rijpen. Dit kan variƫren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van het type wijn. Tijdens deze rijping ontwikkelt de wijn zich verder en krijgt het zijn karakteristieke smaak. Zo wordt de Brunello wijn minimaal 5 jaar gerijpt voordat het op de markt wordt gebracht, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepgang van deze wijn. De Bourgogne wijn daarentegen wordt vaak al na 2 jaar op de markt gebracht, omdat deze wijn al snel op zijn hoogtepunt is.

Geniet van een glas heerlijke wijn

Het maken van lekkere wijn is een proces dat veel tijd en aandacht vergt. Van de keuze van de druiven tot het terroir en de rijping, elk aspect draagt bij aan de uiteindelijke smaak van de wijn. Of je nu een liefhebber bent van de krachtige Brunello wijn of juist de verfijnde Bourgogne wijn, beide zijn het resultaat van vakmanschap en passie voor wijn maken. Dus schenk jezelf een glas in en geniet van de heerlijke smaken die deze wijnen te bieden hebben.