Voor elke hobbykok die graag in de keuken staat en nieuwe gerechten uittest, zijn pannen een onmisbaar hulpmiddel. Je hebt vast al ontdekt dat elke pan zijn eigen unieke eigenschappen heeft, waardoor je het kookproces verbetert wanneer je voor de juiste pan kiest. Op deze manier til je de smaken van je kookkunsten naar een hoger niveau. Hier lees je welke pannen je als hobbykok zeker in huis moet hebben en hoe je ze optimaal kunt gebruiken. 

Veelzijdig en snel

Wanneer je van veelzijdigheid en snelheid in de keuken houdt, is een sauteerpan echt onmisbaar. Deze pan met brede, vlakke bodem en hoge rechte randen, is ideaal voor het snel aanbraden en sauteren van je ingrediënten. Door de grote oppervlakte verhit een sauteerpan het voedsel gelijkmatig. De hoge rechte randen zorgen er dan weer voor dat vloeistoffen minder snel gaan verdampen. Als resultaat kun je een heerlijk stukje vlees snel aanbraden en vervolgens afblussen met wijn of bouillon, zodat je er een rijke saus bij kunt maken. 

Ook voor gerechten die snelle hitte en constante beweging vereisen, is een sauteerpan ideaal. Zo kun je op een erg smakelijke manier groenten zoals paprika, champignons en courgette in je sauteerpan bereiden.
Verder is een sauteerpan je beste vriend wanneer je kip of vis gaat klaarmaken. Door de gelijkmatige hitteverdeling in deze pan krijgen je proteïnen een goudbruin korstje zonder dat de binnenkant uitdroogt. De truc is om met een goed voorverwarmde pan te werken waar je een beetje olie of boter aan toevoegt. Vervolgens schroei je de kip of vis aan beide kanten dicht. Hierna voeg je een beetje bouillon of witte wijn toe, zodat je vlees of vis verder kan garen zonder dat hij uitdroogt. 

Langzaam garen, diepe smaken

Een andere onmisbare pan in je keuken is de braadpan. Deze zware, dikwandige pan kun je gebruiken om te garen en te stoven. Een braadpan houdt de warmte heel goed vast en verdeelt ze gelijkmatig, waardoor ze uitermate geschikt is om er stoofschotels of langzaam gebraden vlees in klaar te maken.
Een echte klassieker die je in je braadpan kunt klaarmaken, is een stoofpot met rundvlees, wortel, ui en rode wijn. Je gebruikt je pan eerst om het vlees rondom aan te braden en een mooie korst te geven. Terwijl je het vlees buiten de pan laat rusten, laat je de groenten in dezelfde pan karamelliseren. Vervolgens voeg je het rundvlees weer toe, samen met wat tomatenpuree, tijm, laurier en een scheut rode wijn. Laat het geheel enkele uren sudderen, en je kunt een rijk en vol gerecht met diepte en smaak op tafel toveren.
Ook kip wordt perfect wanneer je gebruik maakt van een braadpan. Braad het vlees aan tot de huid krokant is en voeg er dan ui, selder, wortel, knoflook en verse kruiden aan toe. Plaats de braadpan vervolgens in je oven op lage temperatuur en laat de kip
zo langzaam garen tot een waar feestmaal.